.Houtskool


Houtskoolsoorten
Houtskool is een van de oudste tekenmaterialen en biedt vele verwerkingsmogelijkheden. De diepzwarte kleur is een van de kenmerken van goede houtskool, waarvan de kopse kant egaal zwart dient te zijn. De staafjes houtskool zijn te verkrijgen in diverse hardheidsgraden, welke worden bereikt door het verkoolproces in de vacuumovens. Door de duur van deze bereidingswijze te varieren ontstaan de hardheden. Er worden cijfers 0 tot en met 5 voor de codering gebruikt, waarbij de 0 de zachtste en de 5 de hardste soort aangeeft.
Houtskool is van nature een zacht materiaal en hecht zich op het papier zeer oppervlakkig, waardoor het makkelijk weer is weg te nemen of deels in de korrel van het papier is te poetsen. Hierdoor kunnen verbeteringen eenvoudig worden aangebracht.
Je kunt met houtskool op diverse manieren werken. Er kunnen zowel vlakken als lijnen mee worden opgezet, tevens kan de tekening worden bewerkt met behulp van bijvoorbeeld een kneedgum, een tissue of zelfs met water. Hierdoor ontstaan verschillende effecten en mooie toonpartijen met ieder hun eigen karakter. Naast de houtskool staafjes zijn er ook nog de houtskool krijtjes, potloden en stiften waarmee gewerkt kan worden. De potloden en stiften lenen zich uitstekend voor het maken van een gedetailleerde tekening of als aanvulling voor de fijne structuren in een tekening op houtskool en krijt. Na afloop, wanneer de tekening klaar is dien je deze altijd te fixeren, omdat de houtskooldeeltjes maar gedeeltelijk hechten.

Copyright © 2024 allesovertekenen.nl - info [at] allesovertekenen.nl - Powered by AHB
allesovertekenen.nl is onderdeel van het netwerk van AHB / art3000
Andere sites van AHB: opplakken.com - poster-lijst.nl - poster-lijsten.nl - wissellijsten.info - posterlijsten.be - kliklijsten.info - fotolijsten.info - art3000.nl - lijstenmakerij.info - schilderijlijst.eu